BEZPEČNOSTNÍ OKNA

Jedná se o skla, která mohou mít různé využití – ochrana proti vloupání, snížení rizika zranění střepinami, pokud by došlo k jejich rozbití a rizika vypadnutí, a jelikož je standardní ochranné sklo tlustší než druhé okenní sklo, a navíc obsahuje PVB fólie s určitými tlumicími vlastnostmi, mají skla Effector Lamino Effect také lepší zvukotěsné vlastnosti. Okna Lamino Effect rovněž filtrují většinu UV paprsků, díky čemuž jsou maximálně chráněny všechny prvky vystavené účinkům slunečního záření. 

K zasklení oken Effector Lamino Effect je používáno laminované sklo (norma PN-EN ISO 12543-1,2,3,4,5,6 „vrstvené sklo a vrstvené bezpečnostní sklo”), které se skládá ze dvou či více tabulí spojených pomocí jedné nebo více PVB fólií (poly-vinyl-butyralové). Tento proces probíhá v autoklávu při teplotě kolem 115 °C a pod tlakem kolem 10 at. Před přípravou tabule k lepení je nutné vypumpovat vzduch z meziskelního prostoru, kde už je fólie PVB.

Vlastnosti laminovaného skla:

  • Pokud sklo praskne, fólie nebo PVB fólie zadrží střepiny,
  • Při změně množství a tloušťky jednotlivých vrstev je získáno laminované sklo s odlišnými fyzikálními vlastnostmi,
  • Fólie PVB mohou být bezbarvé, mléčné, někdy i barevné, mezi skla je možné zalaminovat potisk nebo grafické prvky.

Funkce skel Effector Lamino Effect:

SNÍŽENÍ RIZIKA VLOUPÁNÍ A OCHRANA PŘED VANDALIZMEM

Podle složení laminovaného skla, které je součástí skla Effector Lamino Effect, má vícenásobné zasklení vhodnou bezpečnostní třídu v souladu s normou PN-EN 356. Norma také stanovuje, jaké rázové zkoušky musí daná skla podstoupit, aby splňovala podmínky dané třídy. V průběhu zkoušky dochází k trojnásobnému nárazu ocelové koule o hmotnosti 4,11 kg padající volným pádem ze stanovené výšky (od 1,5 m do 9 m) na testované vodorovně umístěné sklo (1100 x 900 mm). Spojené nárazové body tvoří rovnostranný trojúhelník s 13 centimetrovými stranami. Výška pádu se mění podle třídy skla. Ani po třetím nárazu by koule neměla sklo prorazit.

Použitím skel Effector Lamino Effect můžete ochránit svůj majetek, bydlení i osoby. Instalace takového zasklení dokáže zpomalit a tím pádem i odradit případné agresory. V případě vloupání poskytuje toto zasklení dostatek času na intervenci nebo zapnutí alarmu. Umožňuje také zbavit se povinnosti zatahování žaluzií po dobu krátké nepřítomnosti. Snižuje riziko úrazu v případě náhodného rozbití.

OCHRANA PŘED ZRANĚNÍM

Pokud se sklo náhodně rozbije, laminované sklo v Effector Lamino Effect zaručuje, že skleněná stěna zůstane na místě a jednotlivé části budou držet pohromadě, aby například v případě pádu nedošlo ke zranění. Použití takového zabezpečení, často povinného (veřejně prospěšné podniky, školy, mateřské školy, motorová vozidla), má svoje uplatnění také v obytných budovách, kde chrání bezpečí obyvatel.

OCHRANA PŘED PŘEDMĚTY PADAJÍCÍMI NA STŘECHY A PROSKLENÉ STĚNY

Současná architektura klade stále větší důraz na prosklení střech. Prosklení opticky zvětšuje místnosti, umožňuje lepší využití denního světla, zvýšení komfortu a tvoří designový prvek interiéru. Příkladem může být veranda, kde si člověk, chráněn před větrem a zimou, může bezpečně užívat sluneční paprsky. Střešní prosklení musí splňovat určité bezpečnostní požadavky, a také požadavky na tepelnou izolaci a ochranu proti slunečnímu záření. Pokud na prosklenou střechu spadne nějaký předmět, musí jej střecha zadržet a nedovolit, aby střepiny spadly na osoby uvnitř.

OCHRANA OSOB PŘED VYPADNUTÍM

Vzhledem ke svým rozměrům, způsobu instalace, podpěrám zhotoveným striktně dle požadavků a platných předpisů, musí sklo zajistit strukturální stabilitu v případě rozbití a zadržení tlakové síly na skleněný prvek. Sklo lze využít při zhotovení podokenních části a ochranných barier a také prosklených stěn.

Blog
Zprávy
Stavíte dům?

Kupte si okna Hensfort a získejte slevu na rzeczgustu.eu

rzeczgustu.eu